De unde începe un teritoriu nou? De oriunde! (Foto: O.M.) |
A trecut mai bine de o lună de când ne-am întors de la Gura Portiței, destinația noastră aproape ritualică de vară și iată-mă scriind despre această experiență. La începutul vacanței, m-am întrebat dacă aveam să mai găsesc vreun subiect de povestit. În fond, a fost al treilea an consecutiv în care ne-am dus în acel loc: oare ce aș mai putea găsi de spus? Mai ales că, din nou, Harry Potter – e drept, acum volumul al patrulea – ne-a acompaniat, pe plajă, la masă, la culcare.
Chiar și cu căsuțele pe plajă poți avea un spațiu al tău (Foto: O.M.) |
Culori fără filtru – farmecul plajei la Gura Portiței (Foto: O.M.) |
Gura Portiței este, în sine, un loc mic, dar care pentru cei care iubesc călătoriile interioare și întâlnirile liniștite cu lumea lor ascunsă, este un teritoriu mare, sălbatic și, implicit, îmbietor. Plaja se vede de la un capăt la altul dintr-o singură privire, niciodată prea aglomerată, niciodată prea zgomotoasă. Tu rămâi vizibil și identificabil, protejat în intimitatea ta și fiind mai mult decât un grăunte înghesuit și chinuit, cum ai fi pe plajele stațiunilor comerciale de la Marea Neagră.
Gura Portiței și plaja ei neschimbată (Foto: O.M.) |
Tu ești acolo, neaneantizat de mulțime. Pur și simplu ești. Și cum spațiul tău vital are cum să se așeze liniștit în jurul tău, poți începe călătoriile tale interioare. M-am gândit la multe și am parcurs multe drumuri în această vacanță, în timp ce stăteam la plajă. Dintre toate aceste călătorii trei m-au incitat cel mai mult. Nu știu care a fost cea mai marcantă, dar acum mă voi opri asupra uneia dintre ele.
„Mama, ai mai văzut vreodată un crab în melc?” (Foto: O.M.) |
Astfel, în loc să privesc locul acela arhicunoscut – aș putea face harta șezlongurilor de la Gura Portiței cu ochii închiși –, prin prisma fricii că nu-mi găsesc copilul, am schimbat perspectiva: m-am uitat prin ochii lui, mai ales că îl cunosc atât de bine, iar între noi este o comunicare dincolo de rațional.
Și atunci am văzut marea. Era la 10 metri de mine, dar așa e mereu: frica filtrează informația, la fel ca și perspectiva din care privești lucrurile. M-am uitat pe lângă malul mării, cum știam eu că intra, dar tot nu l-am văzut.
Frica ne prinde în pânza ei de păianjen la vârste fragede și ne ține acolo până ne eliberăm (Foto: O.M.) |
L-am retras de la înot, luându-l efectiv din brațele instructorului și spunând că el va învăța să înoate mai încolo. A urmat un parcurs lung de aproape opt ani, plin de răbdare și de provocări, ca să îl ajut să învingă trauma și să descopere puterea sa în fața apei, prin intermediul înotului și al jocului. Stadiul la care eram când am început vacanța era că știa deja să înoate, dar nu foarte bine și nici nu prea avea chef să o facă. Prefera bălăceala la mal.
Toate emoțiile și gândurile mi se învârteau în minte și în capul pieptului ca într-o centrifugă, în timp ce avansam prin valuri spre el. Nu am intrat complet în apă, ci l-am strigat. Simțeam ușurare, dar și ecourile fricii.
Am revăzut atunci zeci, sute de secvențe pe care le-am trăit și eu, în copilăria mea, sau le-am văzut, ca adult, în cazul altor copii sau părinți: apostrofarea celui mic pentru faptul că a trecut de o limită, provocând astfel o emoție de frică părintelui. Și am decis instantaneu că eu nu voi face asta, chiar dacă simțeam cum teama pe care până atunci reușisem să o țin în frâu, mă cuprindea ca o furtună, eliberată de auto-control. Decizia a fost urmată de un sentiment puternic de bucurie: da, puteam să mă abțin și să mă controlez; frica mea nu avea să devină un acces de furie.
Explorând adâncurile mării, un copil se descoperă și pe el (Foto: O.M.) |
Pe fond de frică, de anxietate, apar cele mai frecvente conflicte între părinți și copii, pedepse, cuvinte grele, lovituri, certuri, invalidări, crizele de nervi și accesele de furie care marchează uneori și pentru toată viața un copil.
Adulții nu văd că, în loc să-și gestioneze propria frică, își umplu copiii de frică: frica lor, frica de părinți, frica de provocările pe care, de fapt, ar trebui să învețe să le confrunte.
Tu ești acolo, neanentizat de mulțime. Pur și simplu ești. (Foto: O.M.)
|
Când s-a apropiat și am putut înțelege ce spunea, am realizat că se scuza că nu mă anunțase că intră în apă – aceasta fiind regula stabilită. L-am lăsat să termine, zâmbindu-i calm. Cred că e important că el știe și își asumă ce a făcut, iar eu să îl ascult. Apoi i-am spus:
„Apreciez enorm faptul că ai intrat în apă și ai înotat, că te-ai dus să dai piept cu valurile și am vrut să știi asta. Cred că pentru tine este foarte important asta. Este adevărat că regula noastră rămâne: îmi spui când pleci în apă și aș fi preferat să o respecți. Eu m-am speriat căutându-te, dar pe de altă parte mă bucur enorm pentru ce ai reușit să faci. Așa că te mai rog doar să ai grijă și să nu te apropii de stabilopozi”.
„Adică nu mă cerți? Nu ești supărată pe mine?”
„Nu. Hai, mergi înapoi în apă și te distrează. Am încredere că poți avea grijă de tine și poți fi în siguranță în perimetrul acesta”. Și i-am definit perimetrul.
Umbra mea nu cade pe el. Așa are loc să găsească lumina (Foto: O.M.) |
„Mama, sincer, era mai interesant fără tine!”.
Am izbucnit în râs.
„De ce râzi? Nu te-ai supărat?”
„Nu! E minunată sinceritatea ta. Atunci cred că e cel mai bine ca tu să continui să te joci ca și până acum, iar când vrei să mă găsești, eu sunt la locul nostru, pe plajă”.
Mai mult, mi-a cerut să închiriez o hidrobicicletă și a început să sară, trecând astfel încă un prag: intra cu capul sub apă relaxat și fără ochelari, ieșea la suprafață, înota ca să ajungă iar la hidrobicicletă.
Linii și experiențe noi sunt posibile și pe o plajă arhicunoscută (Foto: O.M.) |
A fost și un moment când m-am speriat din nou și am intervenit: se juca cu mai mulți copii și săreau toți din hidrobicicletă, aproape de țărm. La un moment dat, el a rămas în apă, iar copiii începuseră să pedaleze. Două fetițe îi strigau să vină înot, iar el spunea ceva. I-am strigat să nu se ducă, gândindu-mă că nu avea viteza și rezistența necesare ca să prindă din urmă hidrobicicleta. Dar când m-am apropiat, am realizat că el singur le spunea acelor fete că nu înoată spre ele, că nu are ce căuta cu hidrobicicleta departe de țărm.
Și a venit, povestindu-mi toată tărășenia. I-am spus că m-am speriat un pic, pentru că nu îl auzeam pe el ce le spunea fetelor și nu înțelegeam ce făcea, ci doar auzeam ce strigau ele, dar că apreciez enorm cât de corect a judecat: pentru cât înoată el, a rămas în perimetrul de siguranță, iar faptul că a evaluat singur acest lucru este fenomenal.
A simțit că spuneam adevărul și s-a lipit încrezător de mine, când l-am luat în brațe. I-am explicat apoi și de ce a intervenit și bărbatul necunoscut, pentru că inițial se supărase: ”Ce credea? Că nu știu să înot?”.
Ce se poate face cu husa de la aparatul foto… (Foto: O.M.) |
Într-un fel sau altul, această vacanță a fost sub semnul fricii și al eliberării de frică. Un teritoriu cunoscut poate ne plictisește, dar nu ne mai sperie. Un teritoriu necunoscut poate nu ne plictisește, dar ne sperie. Surpriza apare când, într-un teritoriu cunoscut, găsim o nouă dimensiune pe care să o explorăm, iar acesta vine de cele mai mult ori din noi și din felul în care relaționăm cu oamenii.
Și discuțiile noastre generate de Harry Potter, în această vacanță, au atins adesea subiectul fricii și al descoperirii de sine, dincolo de frică. Harry simte frică, dar reușește să o și depășească, construindu-se ca om, iar odată cu el, oricine intră în povestea lui poate să trăiască astfel de emoții și de transformări.
„Mama, vino cu aparatul să pozezi peștii!” (Foto: O.M.) |
La fel cum, atunci când a dorit, m-a găsit acolo, deschisă să facem ceea ce-și dorea: să citim, să mâncăm, să ne plimbăm, să ne ducem să vedem peștii, să pozăm crabii, să prindem crabi, să vedem meduzele, să construim un castel, să căutăm cochilii, pietre și crabi uscați pe plaja neamenajată. Doar la somn l-am tras eu, sau când cream un timp să lucrez pentru birou, iar el să citească.
Fiecare cu lectura lui – un nou teritoriu de explorat pe cont propriu (Foto: O.M) |
Cred că mulți adulți nu realizează cum își transferă propriile probleme copiilor lor. Această greutate inconștientă este extrem de greu de dus de către copil.
El nu știe că duce greutatea altuia. El nu știe că duce frica părinților, frustrarea lor, enervarea, visurile, aspirațiile, suferințele lor. Și câtă vreme nu știe aceste lucruri, nu se poate dezvolta. În ciuda anilor pe care îi trăiește și a maturizării biologice, în sinea lui, rămâne un copil sufocat de greutățile de la părinți.
El se identifică cu ceea ce îi transmit părinții, inclusiv cu cuvintele de ocară, cu reproșurile. Se identifică și cu rușinea și cu trăirile de umilință, de inadecvare, de culpabilizare pe care pedeapsa i le provoacă.
Singurătatea ne permite uneori să vedem cât din spațiul nostru este ocupat de noi cu adevărat (Foto: O.M.) |
Câtă vreme duce greutatea preluată de la părinți, un om nu-și trăiește propria viață, ci pe a altuia. Un altul atât de apropiat de el, încât nu întotdeauna realizează că e acolo, infiltrat în venele lui, în trăirile lui, în deciziile lui, în reprezentările lui, în comportamentele lui și chiar în alegerile lui de viață. Și totuși un altul atât de diferit de el, încât îi fură propria expresie de sine, ducând astfel la marile prăbușiri și eșecuri din viața sa. |
Iar acest lucru ne face pe amândoi să ne simțim fericiți și puternici, chiar în fața trecerii timpului și a transformărilor pe care aceasta le aduce în viețile noastre.
Noi doi și lumile noastre în formare (Foto: O. M.) |