Felul în care ne uităm la propria moarte definește felul în care ne vedem viața.
Dintre toate sensurile pe care le poate avea această afirmație, am să mă opresc la unul singur.
Am trăit ani de zile fără să văd cum se apropia moartea de mine. Îmi cotropea viața, în cele mai adânci și mai ascunse cotloane, în zonele pe care credeam că le știu bine, pentru că le construisem eu, prin muncă, și pentru care lumea mă recunoștea – expertiza și conduita mea profesională. Avansa hotărât, mușcând hulpav din mine și din existența mea. Eu însă nu o vedeam.
De-a lungul timpului, am simțit ceva din mușcăturile ei, unele pierderi, unele atacuri, o stare generală proastă. Le-am luat izolat, fără să înțeleg că ce se întâmpla cu mine era mai grav decât ce percepeam. Găseam diverse explicații, dintre care au dominat până la final oboseala cronică și stresul.
Atacurile i s-au întețit în timp; situația s-a acutizat. Am ajuns să mă simt tot mai rău, într-un mod nedefinit. Spre final, între toamna lui 2017 și toamna lui 2018 și cu precădere începând cu iulie 2018, parcă preluase controlul în mine și mă conducea sigură de sine către negura finală. Alunecam în hău și nu înțelegeam. De fapt, nu mai înțelegeam multe dintre lucrurile care se întâmplau cu mine sau pe care le făceam. Nu înțelegeam că nu înțelegeam…
Știam doar că mă simt tot mai obosită, mai agitată, mai stresată. Identificam un amestec ciudat de stări, pe care nu le puteam numi și nu realizam pe deplin că le am. Mulți – inclusiv medicii care vedeau că analizele erau mereu bune – îmi spuneau să muncesc mai puțin.
În realitate, moartea îmi strângea creierul într-o încleștare rece și îi dădea comenzi, fără să se afișeze vizibil. Mă rupea, legătură cu legătură, de mine însămi, de lume și de universul mea drag, pe care mi-l construisem, luptându-mă fără să știu timp de ani de zile chiar cu solul ei. O tumoră crescuse din meningele meu, lent și cu determinare, în ultimii 15-20 de ani, potrivit estimărilor medicilor. Ajunsese la dimensiuni periculoase (diametrul estimat la RMN a fost de 5,5 cm) și presa cortexul prefrontal, pe ambele emisfere. În această luptă, creierul se inflamase și, în ceea ce consider a fi fost o încercare de apărare, se deplasase spre partea din spate a cutiei craniene.
Am ajuns la spital, la sfârșitul lui septembrie 2018, dusă de două prietene și colaboratoare, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, care observaseră, din felul în care nu mai lucram și nu mai dădeau de mine, că era ceva în neregulă cu mine. Eram atât de ruptă de mine însămi, încât nici când am văzut pe RMN imaginea acelei mingi imense presând pe cortexul meu prefrontal, nu am realizat ce mi se întâmpla.
Am recunoscut din prima zona creierului pe care apăsa, am realizat imediat cât de mare este intrusa, mi-am amintit cât de importantă este zona afectată pentru funcționarea normală a unui om, dar nu am putut procesa informația mai departe. Creierul meu reușea să recupereze unele informații din ceea ce citisem ani de zile, dar nu mai putea să facă niște conexiuni care să mă ajute să mă reprezint pe mine însămi, într-un mod realist.
Nu am simțit frică la această primă discuție cu neurologul. Frica a apărut abia la consultația cu neurochirurgul, în aceeași seară, când mi-a prezentat operația și am vizualizat deschiderea craniului. I-am spus însă pe loc că vreau să mă operez. Era singura mea certitudine într-un moment de schimbare a paradigmei de viață.
Acela a fost unul dintre cele trei vârfuri de conștientizare din ultimele zile dinaintea operației. După fiecare vârf, a urmat o cădere. Fiecare cădere – tot mai adâncă. Mai întâi, continuând fuga mea din ultimele luni de mail-uri, sms-uri, mesaje și telefoane, din cauza senzației fizice de creier suprasaturat, m-am izolat și mai mult după ce am aflat diagnosticul. M-am izolat și de ce aveam de făcut ca să supraviețuiesc. O stare cruntă, pe care încă nu o pot defini, mă împiedica să deschid mail-ul sau să sun la clinică, deși știam că trebuie să planific operația: îi spusesem copilului că mă operez și mă gândeam că e singura soluție, când puteam gândi.
Nu am mai putut să răspund nici mesajelor de la Carmen și Oana. Undeva, în mintea mea, mă agățam de ele ca de un colac de salvare, dar nu reușeam să le strig. Știam de atunci că fără ele nu aș fi ajuns la doctor. Acum știu că, fără să merg atunci la doctor, azi nu aș mai fi fost. Nu reușeam totuși să fac gestul banal de a pune mâna pe telefon și de a le suna. Așa cum nu mai reușeam să fac multe, deși îmi mai aminteam uneori de ele. Distanța de la gând la acțiune devenise de neparcurs în uluitor de multe aspecte ale vieții mele, iar memoria îmi juca feste. Dar eu nu realizam. Mă cufundam tot mai des într-o stare înnegurată, de necuprins în cuvinte. Rămâneam acolo nedefinit. Apoi mă ridicam iar la suprafață și făceam mici lucruri, reminiscențe din viața mea.
Îngrijorate de tăcerea mea, Carmen și Oana au venit și m-au luat de acasă joi, 27 septembrie 2018, și mi-au dat impulsul să sun la clinică. A fost prima acțiune pe care am putut să o fac după diagnostic. Apoi, epuizată, nu am mai putut să fac nimic coerent ca să mă pregătesc de operație, deși am încercat. Coerent era doar felul în care zăceam în semi-obscuritate, aproape ruptă de mine.
Al doilea vârf de conștientizare a fost în seara de vineri, 28 septembrie 2018. Am înțeles într-un moment de trezie că, timp de două ore, am stat nemișcată în pat, mai pierdută în negură ca niciodată. M-am mobilizat cât să dau un sms la clinică cu o descriere succintă a stării. Am primit răspuns că-mi devansează operația cu o săptămână, iar a doua zi la ora 8 mă așteaptă pentru internare. Cred că acea decizie a clinicii face parte din seria de acțiuni care mi-au salvat viața.
La puțin timp după ce am confirmat operația, am reușit să mă mobilizez într-un mod surprinzător. Mi-am făcut geanta pentru spital și, pentru prima oară în luni de zile, am văzut o fărâmă din marasmul profesional în care ajunsesem: am realizat că sunt proiecte profesionale în care de fapt eu nu am mai putut lucra și nu mai aveam cum să mai lucrez. M-am gândit la acei oameni care și-au pus încrederea în mine cu responsabilitatea cu care intru în proiecte și m-a durut. Am știut că, oricât mi-ar fi fost de dificil să scriu, eu aveam datoria să îi anunț ce se întâmplă. Nu puteam delega. Cu ultimele resurse, am trimis scurte mail-uri explicative clienților cu care lucram și colegelor mele. După care m-am prăbușit epuizată. Am mai apucat să-mi spun doar atât: „Sper să mă trezesc la timp ca să fiu la 8 la spital.”
Al treilea vârf de conștientizare a fost legat de fiul meu și de frica lui că voi muri, dar voi vorbi altă dată despre asta.
În dimineața de luni, 1 octombrie 2018, am fost operată. Trecuseră șapte zile de la diagnostic. În ciuda dimensiunilor, a stadiului („ai venit în criză”) și a amplasării, intervenția chirurgicală a fost excepțională. Unul dintre primele gânduri pe care le-am avut după ce m-au adus de la ATI, în salon, a fost că m-am născut pe 15 aprilie 1976 și am renăscut pe 1 octombrie 2018, la 42 de ani. Și mi-era tare bine, pentru prima oară după un timp îndelungat de chin nedefinit…
Toate aceste lucruri pe care le-am spus aici și multe altele pe care acum le înțeleg nu le-am putut conștientiza decât după operație. Din fericire, creierul meu extraordinar, care m-a făcut să mă construiesc în toți acești ani în ciuda tumorii cu care se duela, a dat primele semne de reactivare imediat după ce am fost trezită din anestezie, iar de atunci procesul de recuperare – dificil și profund – a continuat pe o linie ascendentă și este un succes.
Mi-am propus curând după intervenția chirurgicală să vorbesc despre ce a însemnat pentru mine să mă recuperez, despre cum mi-am organizat reziliența, chiar atunci când procesele cognitive și emoționale erau date peste cap, despre cum m-am construit pe mine în timp, luptând cu tumora de care nu știam și cu efectele ei și ale operației. Am început să scriu o carte despre această experiență, dar mai durează. Este un drum dificil.
O fac pentru că vreau să dau celorlalți ceva bun din această experiență. Am văzut pe pielea mea cât de importante sunt dezvoltarea integrată și armonioasă a creierului, sănătatea mintală și echilibrul emoțional, adică aspecte intrinseci ale identității noastre umane care sunt neglijate. Am trăit ce înseamnă să pierzi legătura cu tine și cu lumea, iar apoi să o regăsești. Știu cât contează să ai acces la experiențele altor oameni, atunci când tu însuți te confrunți cu o situație de un necunoscut total pentru tine, habar nu ai de unde să o apuci și ce se întâmplă cu tine.
Am văzut cât de mult ne afectează lucruri care ni se întâmplă zilnic, pe care nu le considerăm la adevărata lor valoare sau non-valoare. În plus, în România, spre deosebire de țările occidentale, nu există asistență post-operatorie pentru persoanele operate de tumori pe creier. Recuperarea poate fi dificilă, provocările sunt grele, atât pentru pacienți, cât și pentru familii. Îmi doresc să dezvolt un proiect în acest sens și, în funcție de resurse, voi face ceva. Idei am, nevoile le-am înțeles măcar parțial, pe pielea mea și citind articole din occident.
O fac pentru că, în tot acest uragan, am avut câteva atuuri pe care nu le au mulți. Tumora nu a fost canceroasă. Creierul meu este senzațional și am reușit în timp să-l modelez într-un mod care m-a ajutat să supraviețuiesc și să mă recuperez. Anterior citisem și lucrasem foarte mult cu mine pe zona psiho-emoțională. Aceste informații, inclusiv despre neuroplasticitatea creierului, și experiențe s-au reactivat rapid în memoria mea după operație, exact când eram mai debusolată, și mi-au ghidat refacerea. Expertiza în comunicare m-a ajutat și ea fundamental.
Familia mea, printre care fratele meu, un chirurg foarte bun, a făcut zid în jurul meu și m-a ajutat să înțeleg multe lucruri care mi se întâmplau post-operator și să trec printr-o perioadă în care nu puteam avea grijă de mine.
Prietenii mei și oameni necunoscuți m-au sprijinit să am acces la medici deosebiți și la servicii medicale de calitate, atât pentru a face operația, cât și după aceea. Alți prieteni – avocații de la Tucă Zbârcea și Asociații – m-au ajutat să rezolv diverse probleme juridice, atunci când eu nu puteam să mă ocup de ele, pentru că, de exemplu, nu reușeam să citesc un mail sau să completez un formular și, mai ales, nu aveam voie să mă stresez, să mă agit și să mă confrunt cu orice fel de situație negativă.
Colega mea, Magda Pescariu, a fost un adevărat stâlp pentru OMA Vision și pentru mine personal, punându-și toate resursele la bătaie, ca să compenseze absența mea de la serviciu. Clienții – cu excepția unuia – au înțeles că m-am confruntat cu ceva ce nu mai puteam controla și că, dincolo de servicii, a fost o chestiune de viață și de moarte. Unii dintre clienții cu care lucrez și acum au fost adevărate modele de leadership și de etică profesională în atitudinea lor față de mine. Banca m-a sprijinit, ceea ce mi-a permis să mențin compania în lunga perioadă în care nu am lucrat.
Pe Facebook, prieteni, colegi, cunoscuți sau friends m-au ajutat interacționând cu mine, trimițându-mi gândurile lor bune, stând de vorbă cu mine. Totul, în termenii mei: Săptămâni întregi mi-a fost greu să construiesc niște propoziții sau să le citesc. Inițial, citeam extrem de puțin – uneori doar câteva cuvinte mă oboseau și le pierdeam firul. Mă exprimam greoi și făceam greșeli, dar, atunci când eram activă, continuam să o fac, cu măsură, adaptându-mă la ce puteam. Știam că creierul meu avea nevoie de exercițiu și de socializare, pentru a se recupera. Apoi au fost și vizitele la domiciliu pe care le-am primit și care m-au ajutat enorm să mă ridic. Niciodată nu am mâncat mere mai bune decât cele pe care le-am primit de la vizitatorii mei, deși, după operație, îmi pierdusem complet gustul și mirosul…
De fiecare dată când mă uit la toți cei care m-au ajutat, dincolo de faptul că îmi crește inima și simt recunoștință, văd o imagine simbolică: dacă tumora m-a făcut să mă rup treptat de oameni și să mă izolez în negura ei, salvarea și recuperarea mea au fost posibile datorită mobilizării oamenilor din viața mea și chiar a unora pe care nu îi cunoșteam înainte. Singură nu aș fi reușit.
Am să revin acum la ce am scris la începutul acestui articol: „Felul în care ne uităm la propria moarte definește felul în care ne vedem viața”. Am luat decizia să scriu pe blog despre această experiență curând după operație. Dar am avut nevoie mai întâi să o procesez măcar parțial și să mă recuperez, dată fiind complexitatea emoțională, cognitivă și fiziologică a întregului proces.
Până acum câteva zile, mai exact până pe 22 aprilie, amintirea felului în care tumora a preluat controlul asupra vieții mele și m-a condus spre moarte aproape că reactiva în mine ceva din negura din ultimele luni de conviețuire cu intrusa. Nu aș fi putut scrie pe blog în condițiile acestea.
Pe 22 aprilie, am urcat pe primul meu traseu montan de după operație, îndeplinindu-mi visul și promisiunea de a reveni pe munte. Eram în Măcin, pe culmea Pricopanului. Cel mai înalt vârf abia dacă atinge 374 de metri, din ce am văzut eu pe marcaje, dar are provocările lui. Era a doua tură pe Pricopan, iar muntele se arăta diferit: primăvara își făcuse loc greoi, din cauza iernii grele. Florile și țestoasele erau mai puține. Traseul a fost pentru mine o lungă meditație asupra vieții, poate pentru că și muntele își regăsea viața mai lent. Eram avidă de primăvara luxuriantă pe care o cunoscusem pe Pricopan în urmă cu câțiva ani. În timp ce urcam, am acceptat că primăvara e altfel în acest an. Am început să mă bucur de ce văd în viață pe munte.
Apoi m-am uitat în mine, așa cum făceam mereu când mergeam pe munte. Am văzut că experiența luptei mele cu tumora care mi-a luat în stăpânire creierul nu este exclusiv experiența unei morți care se instala pe nevăzute în mine, ci este în egală măsură experiența luptei mele pentru a-mi trăi viața pe care o doresc.
M-am luptat pentru a fi eu însămi, fără să știu că dau această luptă și cu ce mă lupt. În ciuda tumorii, care a crescut în mine în cea mai prolifică perioadă a vieții mele de până acum și a problemelor pe care mi le-a creat și dincolo de greșelile, rateurile, eșecurile inerente, eu, ca om, m-am construit pe mine frumos în acești ani. Provocările prin care am trecut m-au făcut să mă modelez în mod conștient.
Am corectat multe din comportamentele greșite. Am învățat să asum alegerile proaste. Am reușit să procesez suferințele prin care am trecut, inclusiv cele generate de tumoră, astfel încât să nu devin un om rău, să nu mă răzbun pe ceilalți. Am învățat să iert, am înțeles ce înseamnă compasiunea și empatia. Am învățat să mă uit altfel la oameni și la mine însămi. Am învățat să pun lucrurile în perspectivă și să mă uit la nuanțe. Am devenit un om mai bun, deși puteam să o iau în direcția opusă și să transform suferința în frustrare și resentimente. Mi-am asumat responsabilitatea propriei vieți, așa cum era ea.
Mi-am consolidat sistemul de valori, mi-am găsit o formă de echilibru emoțional. Am căutat Binele, atât în ce puteam eu să fac, cât și în ceilalți. Am dat enorm și necondiționat. I-am ajutat pe ceilalți să crească și să-și împlinească visurile. Am făcut-o cu bucurie. Am contribuit la comunitate. Am crescut – ca mamă singură – un copil minunat, plin de viață și de energie. Mi-am aflat sensul vieții și m-am ținut de el, chiar dacă, în ultimele luni din 2018 mă ghida inconștient.
Am construit proiecte frumoase, care fac bine și care transformă spațiul public. Unele dintre ele spuneau povestea inversată în Bine a luptelor din mine. Așa a fost, de exemplu, campania pentru Concursul Enescu 2016, „Trăiește-ți visul!”. Eram într-o perioadă în care mi-era tot mai greu să lupt pentru visurile mele, dar nu voiam să renunț. Am creat o campanie ca să aprind în oameni și în mine energia care dă viață visurilor și pe care eu, fără să știu de ce, nu o mai găseam. În ce mă privește, visurile mi le-am urmat atât cât am putut, dar , în timp, mi-a fost tot mai dificil. Când nu am mai putut să le împlinesc, ca în 2018, tot am încercat să mă țin de ele. Nereușitele nu m-au făcut să le abandonez, ci le-am păstrat vii în mintea mea. Am visat până în ultimul moment, chiar înainte să încep pregătirea pentru operație. Acum am din nou energie să-mi transform visurile în realitate.
Nu am pretenția că experiența mea spune totul despre viață și moarte. Sunt prea mică în fața acestor lucruri fundamentale ca să afirm așa ceva. Ce spun este că uneori putem să ne trăim viața în ciuda morții, putem să ne vedem viața, dincolo de spectrul morții, putem să rupem măcar crâmpeie de bucurie din ea.
Urcând pe Pricopan și vizualizând a nu știu câta oară procesul dureros prin care tumora a preluat în timp controlul asupra mea, așa cum am făcut de nenumărate ori în ultimele luni, am simțit brusc și profund în mine setea cu care ani de zile m-am luptat pentru a avea viața mea în ciuda morții.
Am realizat cum viața a clocotit în mine în tot acest timp, exact atunci când priveam din nou cum era să mă duc în moarte, ca o mașină fără frâne într-un zid.
Și am simțit până în străfunduri că nu tumora este ceea ce mă definește pe mine, ci iubirea, libertatea, Binele, creativitatea, puterea de a mă reconstrui și lupta mea pentru a fi eu însămi, chiar și atunci când mi-a fost inuman de greu. Și un creier extraordinar, mai tare ca tumora care l-a chinuit…
20 comentarii
Sanatate multa Oana si felicitari pentru ca ai reusit sa treci cu bine peste toate acestea. Te urmaresc pe Facebook si nu mi-am putut da seama cat de grava a fost afectiunea ta, dar am inteles atunci cand in postari a aparut mama ta despre care spuneai ca te sprijina sa-ti revii. Stiam (tot de la tine) ca esti singura cu copilul si mi-am dat seama ca ai avut nevoie de ajutor. Sper ca baiatul tau e bine si nu a fost foarte traumatizat de problemele tale de sanatate (copiii pot intelege prin ce treci dar pot ramane si afectati mult timp). Iti doresc putere in continuare si acelasi mod /ton combativ in ceea ce scrii despre problemele societatii noastre. Esti o inspiratie si un model pentru ca esti mereu documentata si stii sa argumentezi. Sanatate!
Buna, Oana, și multumesc. Copilul e bine. A trecut cu bine prin aceasta experienta. Isi trage si el lectiile lui de viata.
„Trăiește-ți visul!”, Oana! Putem continua să visăm și să luptăm pentru fiecare vis! Așa cum ai făcut tu, om al muntelui! Mulțumesc!
Ma bucur nespus…!
N-am cuvinte. Inteleg altfel decat majoritatea, cred, si cu atat mai mult imi dau seama de puterea minunata din tine. Esti un om valoros prin atat de multe, sunt fericita ca ai luptat si invins.
Multă sănătate! Din postarile de pe fb am inteles ca situatia nu era deloc buna. Totul e bine cand se termina cu bine!
Nu ne stim personal, dar as vrea. as vrea sa te imbratisez pur si simplu, ca un om.
Am salvat postarea ta pe Facebook și am așteptat un moment de singurătate, să pot citi liniștită.. Nu am știut că a fost atât de gravă situația.. Mă bucur că ai luptat până la capăt și îți doresc sănătate și multă putere în continuare, alături de familia ta frumoasă, Oana!!
Dumnezeu lucreaza prin oameni, asta e clar! Sanatate si putere sa depasiti toate obstacolele vietii! Copilul are nevoie de mama lui, asta este clar!
Am intuit gravitatea operatiei si a bolii si m-am rugat sa treci cu bine si sa invingi boala. As fi vrut sa te incurajez mai tare, dar m-am gandit ca intelegi altceva si m-am limitat la a-ti spune ca am facut si eu o operatie dificila. Iti doresc refacere completa, sanatate in continuare si tot ce-ti doresti tu si cei dragi tie !
Draga Oana, mi-am inchipuit ca e ceva foarte serios dar nu s-a vazut din exterior cat de importanta era provocarea ta. Ma bucur sa te citesc atat de… altfel, mult mai inradacinata in tine si ma mai bucur o data ca ai reusit sa intorci toata experienta intr-o lectie atat de importanta. Cateodata stalpii cei mai trainici, pentru unii cariera, familia sau propriile credinte si forte ne sunt zdruncinate sau luate complet. Insa forta cu care revenim e o confirmare personala atat de valoroasa incat pierderea nu mai pare ceva negativ ci doar circumtanta in care am avut ocazia sa renastem, sa stralucim si sa ne transformam. Paradoxal si totusi atat de simplu. Greu de traiti insa, povestile sunt simple. Nu esti singura si asta stii. Poate usor atipic dar, felicitari!
Ma bucur sa -ți citesc postarile,te apreciez foarte mult si mi-ar plăcea să am aceași determinare.Uneori in viata ,avem cate un obstacol pe care-l putem trece doar cu un caracter bine definit ca al tau.Sanatate si succes!
Sănătate multă, Oana! Si iti mulțumesc ca ai împărtășit experiența ta!
Buna, Oana! Nici nu mai stiu cum am ajuns sa iti citesc blogul, dar ca multe intamplari din ultimile luni, imi dau seama ca nimic nu este intamplator.
In primul rand, mukta sanatate si rcuperarea sa fie 100%.
Apoi, pentru ca mama mea a foat operata de o tumoare care a crescut la fel de mare precum a ta, nu in 10-15 ani, ci in mai putin de o luna. Din pacate, este cancer si lupta este groaznica. La fel ca si tine, stim ce inseamna lupta de dupa operatie, fara sprijin, fara nimic. Nimic.
As vrea sa iti fiu alaturi si sa luptam impreuna pentru pacientii ce se confrunta cu astfel de etape. Te rog sa ma iei in considerare ca om care sa faca orice ii sta in putinta. Mi-am dat seama, din ianuarie 2019, ca pot multe.
Inca o data, multa sanatate si sa fie bine!
Cata putere ai avut, Oana, sa duci aceasta lupta! Ai ieșit biruitoare și te admir pentru asta, pentru ca îmi doresc sa fiu la fel ca tine, sa înving tumora de pe meninge, care nu ma lasă să trăiesc, sa fiu eu. E salutara ideea de a scrie o carte pentru toți cei care cauta o fărâmă de speranța, care își doresc viata, în ciuda morții.
Buna ziua!
Cat a durat recuperarea dupa operatie?
Si mama mea este operata de o luna si jumatate insa, doctorii nu ne-au spus cam cat va dura, au zis, saptamani. Este urat ca nimeni nu spune ce simtome vei avea dupa operatie, si cum va fi, cat va dura…
Bună seara. Inteleg ce spuneti si stiu cat e de frustrant si de dificil de dus sa nu ai nimic cert. Recuperarea este de fapt individuală. Și eu m-am confruntat cu lipsa răspunsului din partea medicilor. Pentru ca i-am bătut la cap, mi-au spus ca in mod normal recuperarea dureaza 4-6 saptamani, dar in final depinde de foarte multi factori.
La o saptamana de la operatie am facut un edem foarte urat, asa ca am dat inapoi tot ce reusisem sa recuperez imediat dupa operatie, cand chiar ma simtisem foarte bine. A urmat o perioada foarte dificila de 4-5 saptamani pana am scapat de edem. Recuperarea a fost extrem de lenta pana s-a retras edemul.
Conteaza foarte multi factori, din ce am vazut eu: tumora si locul unde a fost; operatia; daca a fost sau nu afectat creierul, etc. Apoi conteaza ce face efectiv pacientul pentru recuperare. Eu am lucrat foarte mult ca sa refac diverse procese cognitive si abilitati care mi-au fost afectate dupa operatie. Unde vedeam ca era ceva ce pierdusem, exact acolo lucram, pas cu pas, fara sa ma judec, acceptand locul unde eram. Ajuta enorm somnul si odihna. Creierul oboseste mult mai repede si diferit dupa o astfel de operatie. Pur si simplu da shut down brusc, cand nu mai poate procesa. E important sa anticipezi momentele acestea si sa te retragi la odihna, pentru ca altfel starile sunt foarte proaste. Conteaza si miscarea fizica. Am facut si kinetoterapie, plimbari lungi si yoga, inainte sa reincep sa alerg.
conteaza foarte mult sprijinul celor apropiati. Atunci cand e intelegere si sustinere, recuperarea este mai rapida. Creierul este singurul nostru organ social.
Altfel, ce pot sa spun, am inceput sa fac exercitii de scris imediat dupa operatie, dar săptămâni întregi mi-a fost greu să scriu coerent. La aproape 6 saptamani insa am facut primele exercitii cu mici articole si un pic de consultanta pentru doi clienti mai apropiati. A fost greu, dar am mers mai departe, cu pauze multe si odihna. Desi a fost greu si mi se facea rau, faptul ca am mers mai departe, combinand cu pauze si odihna, asa cum am spus, m-a ajutat sa recuperez multe abilitati profesionale. La 3 luni de la operatie, am inceput sa merg la birou part-time.
In final, este nevoie de terapie. In Romania nu exista terapie de specialitate pentru recuperarea post operatie pe creier. In strainatate, in tarile dezvoltate, exista. Recomandarea generala in Romania este pentru terapie cognitiv-comportamentală. Eu as recomanda, prin prisma experientei mele personale, ca ar fi bine ca terapeutul sa aiba si o itnelegere si experienta in recuperarea post-traumatica. Atacurile de anxietate si de panica dupa o operatie de creier pot fi debilitante si greu de intalnit la un pacient care nu a trecut prin asa ceva.
Creierul este miraculos, insa are nevoie sa fie lucrat intr-un mod echilibrat, atat cognitiv, cat si psiho-emotional si social, pentru a se recupera. Si are nevoie de odihna si somn si liniste. Si de iubire din partea celor apropiati. Asta e concluzia mea, de pacienta.
Sanatate mamei! Si incredere si putere dvs si celor apropiati!
Multumesc frumos, pentru raspuns. Sanatate multa!
Buna draga mea ,ce lectie de viata frumoasa,eu in primul rand iti doresc multa sanatate in continuare si m-au ajutat mult cuvintele tale!eu sunt cu mama in spital este operata de o saptamana si azi plecam acasa la cererea mamei!are nevoie de multa recuperare física si psihica dar e alegerea ei si trebuie sa o respect, chiar daca ma doare din suflet!are 73 de ani a ramas nevazatoare complet,si partea dreapta a corpului trebuie recuperata! Daca as putea i-as dea vointa mea ,puterea mea ,dar eu doar pot sa transmit starile acestea…ma pun si in locul ei…..si probabil as face la fel . …eu sper ca mersul acasa in zona ei de confort sa o motiveze mai mult si vointa ei sa creasca! Te imbratisez cu drag si sper ca mama mea sa aiba aceeasi putere ca si tine! DOAMNE AJUTA!
Sănătate multă! Contează să se simtă în siguranță și să reînvețe să se organizeze în mediul ei. Va avea nevoie de sprijin si poate să fie destul de provocator să constate că ceea ce putea să facă singură, în casa ei, acum nu mai poate. Aici vor ajuta enorm psihoterapia si recuperarea fizica. De asemenea, din experiența mea și din ce am citit, dacă cei dragi vor ține aproape, atunci și greutățile vor fi duse mai ușor și recuperarea va fi mai bună și mai rapidă. Terapia o va ajuta să gestioneze eventuale atacuri de panică și stări de anxietate, pe care e posibil să nu le fi avut înainte. E important să accepte să o facă. Un gând bun din partea mea!