Oana Marinescu
  • Eu și acest blog
  • Lecții învățate
  • Actualitate
  • Călătorii
  • Cronici
  • Reziliență
  • Contact
  • Eu și acest blog
  • Lecții învățate
  • Actualitate
  • Călătorii
  • Cronici
  • Reziliență
  • Contact

Oana Marinescu

Actualitate

Viorica Dancila si Summitul informal european

de Oana Marinescu 3 mai 2019
scris de Oana Marinescu 3 mai 2019
Un Prim-Ministru și un Președinte care nu vorbesc aceeași limbă instituțională (Foto: Digi 24)

Cum încearcă discursul PSD să reinterpreteze populist regulile de reprezentare instituțională a României la nivelul UE și să prostească electoratul? Iată un studiu de caz plecând de la declarația prim-ministrului, Viorica Dăncilă, potrivit căreia nu a fost invitată la summitul european de la Sibiu.

Șefa guvernului a afirmat că este „greu de înțeles” și „nepotrivit ca tocmai cei care au muncit atât pentru România, care au atras atâtea aprecieri să nu fie invitați la summit”.

Este o declarație atât de inadecvată, încât ar putea să facă parte din colecția bogată de gafe a Vioricăi Dăncilă. Dar această prostie nu vine din incapacitatea intelectuală a premierului României, ci din politica PSD de a-și pune mereu agenda de partid deasupra intereselor țării și a cadrului constituțional. Viorica Dăncilă doar nu a avut filtrul critic ca să transmită partidului că nu poate spune așa ceva fără să se facă de râs. 

Așa că prim-ministrul României a ieșit cu o declarație care amestecă instituțiile europene într-un discurs populist și pasiv-agresiv la adresa președintelui. Nu e prima oară când o face și nu e singura din PSD care procedează așa. Chiar și Liviu Dragnea a lansat mesaje în acest sens.

În stilul ei plângăreț, Viorica Dăncilă cultivă încă din decembrie 2018, înainte de începerea mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, confuzia între Consiliul European și Consiliul Uniunii Europene. În realitate, cele două sunt instituții complet diferite ale Uniunii Europene, la care statele membre sunt reprezentate potrivit tratatelor constitutive și prevederilor constituționale și legale naționale, nu potrivit toanelor președintelui, ale primului-ministru sau ale partidului de guvernare din România.

 

Consiliul European și Consiliul Uniunii Europene: diferențe

 

Consiliul European stabilește orientările, prioritățile politice generale și agenda politică ale UE. Nu are rol legislativ. Fiecare stat membru este reprezentat la nivel de șef de stat sau de șef de guvern, în funcție de legislația națională. În România, Curtea Constituțională a decis, în 2012, în urma conflictului dintre premierul Ponta și președintele Băsescu, că reprezentarea României la nivelul Consiliului European se face, potrivit Constituției, de către șeful statului. Deci PSD și primul-ministru ar trebui să nu mai erodeze spiritul Constituției și nici reprezentarea României în UE prin declarații de acest fel.


Consiliul Uniunii Europene, a cărui Președinție rotativă este asigurată acum de România, are rolul de a reprezenta guvernele statelor membre ale UE. Spre deosebire de Consiliul European, are rol legislativ, adoptând legislație europeană și coordonând politicile UE. Membrii săi sunt miniștrii din fiecare țară UE care răspund de domeniile supuse discuțiilor, președinția este asigurată prin rotație de statele membre, prin șefii de guverne, și în colaborare cu țara care a precedat și cu țara care urmează în această poziție. Modelul european este bazat pe colaborare, dar PSD încearcă să valorifice electoral președinția Consiliului UE, poziționându-se ca o solistă-divă la nivel european.

Summitul de la Sibiu, din 9 mai 2019, este un Consiliu European informal. Deci se va întruni și va acționa conform regulilor Consiliului European. Iată de ce, de exemplu, se va discuta acolo despre Agenda strategică a UE pe perioada 2019 – 2024. Deci, reprezentarea României la reuniune este normal să fie realizată de către președintele țării.

Cine a muncit pentru Președinția rotativă a României

Viorica Dăncilă se erijează în lidera oamenilor nedreptățiți care au muncit pentru succesul Președinției României a Consiliului UE care nu au fost invitați la summitul de la Sibiu, dar  vorbește pe lângă. Din nou, sunt două lucruri distincte.  Consiliul European dă direcția strategică a Uniunii Europene, în timp legiferarea și dezvoltarea politicilor, ce decurg din aceste direcții strategice, le realizează Consiliul Uniunii Europene, în colaborare cu Parlamentul European și cu alte instituții europene.

Pe de altă parte, dacă e să vorbim de muncă și de recunoașterea meritelor, poate că Viorica Dăncilă a vrut să sugereze că președintele Iohannis nu a tras la hamul Președinției rotative, dar, cu competențele ei lipsă, nici ea nu s-a spetit prea mult. 

Adevărata muncă care a dus la reușitele Președinției României nu a fost făcută de Viorica Dăncilă, care depinde de niște foi ca să spună două vorbe și, oricât de bine ar citi, tot nu o crede nimeni în UE, sau de miniștrii cabinetului său, ci de nivelul tehnic și diplomatic, unde sunt niște oameni excepționali, cu mult peste actualul nivel al prim-ministrului României.

 

Premierul anti-consens: distrugerea statului de drept

 

Desigur, PSD știe cum stă treaba cu deciziile CCR. Au mai fost niște declarații ale unor reprezentanți ai partidului care au făcut trimitere la acestea, cu frustrare. Așa că, Viorica Dăncilă nu se lansează în acuzații prea dure, mai ales că ea trebuie să apară, potrivit poziționării sale publice, ca o promotoare a „consensului” și a „armoniei”, precum și ca o victimă a președintelui Iohannis. De aceea am spus că atitudinea ei e „pasiv-agresivă” la adresa șefului statului. 


Așa se face că Viorica Dăncilă se laudă că ea a fost bună cu președintele Iohannis, atunci când a avut puterea să fie: la concertul de deschidere a Președinției României. Implicit sugerează că șeful statului este rău, că nu o invită și pe ea la Summit: „Când am vorbit la Ateneu eu am spus și am crezut că e nevoie de unitate. L-am invitat pe președintele Klaus Iohannis și i-am dat posibilitarea să vorbească primul, pentru că eu am crezut că trebuie să existe consens pe perioadă Președinției române a Consiliului UE”, afirmă Viorica Dăncilă.

Declarația este complet infantilă și reprezintă o altă prostie instituțională și politică. Câtă vreme la eveniment a fost invitat Președintele Consiliului European, Donald Tusk, ar fi fost o greșeală protocolară și instituțională ca șeful statului român să nu participe. Potrivit ordinii de precădere stipulate prin lege, președintele României vorbește primul la evenimentele la care ia cuvântul. Nu este așadar un gest de politețe sau un armistițiu politic că el a deschis sesiunea de discursuri ce a precedat concertul inaugural. Și nici nu e o invitație la cafea, pe care Klaus Iohannis ar trebui să o întoarcă. Este norma legală, protocolară și instituțională și ea s-ar fi aplicat la fel și dacă președintele României ar fi fost altul decât Klaus Iohannis. 

În plus, declarația cuprinde și o minciună crasă, ce vine din propagandă de partid. „Consensul” în varianta Vioricăi Dăncilă înseamnă ca noi toți, inclusiv șeful statului, să ne supunem agendei PSD. 

Într-o societate democratică, expresia supremă a consensului constă în contractul asumat și acceptat de cetățeni în mod liber, care definește statul de drept, respectiv în spiritul și litera Constituției. Acest contract se aplică tuturor, fie că sunt actori politici, instituționali, neguvernamentali. Altfel statul de drept este doar o vorbă în vânt. Consecința este că toți trebuie să respectăm niște principii, legi și reguli comune. PSD, Klaus Iohannis și ceilalți actori politici sau nepolitici pot concura cât vor ei în orice domeniu, dar ei trebuie să respecte Constituția și, implicit, statul de drept.  

În schimb, Viorica Dăncilă este prim-ministrul unui partid care a atacat constant în ultimii ani statul de drept, deci și ideea de consens autentic în societatea românească. Uniunea Europeană este însă o comunitate de state democratice, în jurul unor valori comune. Pentru țările membre UE, nerespectarea consensului legat de statul de drept reprezintă o abatere de la tratate și de la valorile comune, care constituie fundamentul Uniunii Europene. 

Contrar celor spuse de Viorica Dăncilă, în perioada Președinției României a Consiliului UE, nu a existat niciun consens și PSD nu a respectat niciun fel de pact informal de neagresiune cu societatea românească. PSD a lansat atacuri atât de dure la adresa statului de drept, încât tocmai în timpul Președinției României a Consiliului UE am ajuns să fim subiect de discuție pentru sancțiuni la nivel european, pentru că încălcăm angajamentele din tratate în ceea ce privește regimul politic. 


Simbolistica politică a absenței Vioricăi Dăncilă de la summit


În aceste condiții, dacă președintele Klaus Iohannis ar fi  invitat-o pe Viorica Dăncilă la summitul informal, România s-ar fi compromis definitiv. La nivelul liderilor europeni, percepția asupra României este diferențiată. Guvernul și coaliția guvernamentală sunt percepute ca fiind factorii corozivi care distrug statul de drept, dar este recunoscută existența unor centre care se străduiesc să contracareze atacul asupra democrației. Un astfel de centru este Klaus Iohannis – motiv pentru care PSD & Co îl și atacă. Opoziția și mișcările civice au și ele un rol în contrabalansarea percepției asupra României, nu doar în temporizarea abuzurilor PSD. 


Dacă Klaus Iohannis ar fi invitat-o pe Viorica Dăncilă la summit, ar fi transmis la nivel simbolic mesajul că validează atacurile asupra statului de drept. Constituția îi dă puterea șefului statului să reprezinte România la nivel european, iar alegerea lui a fost să reprezinte o Românie democratică, ceea ce este în congruență cu interesele strategice ale țării. Că nu prea reușește să acționeze în practică, că e adesea ezitant sau nu comunică bine – acestea sunt detalii interne, care trec pe planul doi, în relațiile la nivel înalt pe plan european. 


În concluzie, Viorica Dăncilă își plânge de milă pentru electoratul ei și încearcă să îi vorbească acestuia despre succesele Președinției României a Consiliului UE, pe care și le arogă și le atribuie PSD, în loc să recunoască meritele celor care chiar au muncit. Probabil de aceea a introdus și soluția „credinței în suflet” care ar putea rezolva situația. (Nu voi mai dezvolta și semnificația acestui argument – este evidentă.) 
Totuși, din punct de vedere instituțional și constituțional, doar mai spune o prostie… ceea ce pe ea nu o deranjează. 



Surse:
Sursa declarației citate in articol: aici.
Comunicatul Consiliului European privind Summitul informal de la Sibiu: aici.


 
6 comentarii
0
FacebookTwitterGoogle +Pinterest
Avatar
Oana Marinescu

Cred că în viață este ca pe munte. Un traseu ne poate face să creștem, sau să cădem, să fim mai buni, sau mai puțin buni; ne pune față în față cu ceilalți, cu muntele (existența în sine), cu universul și cu noi înșine. Ce facem pe traseu depinde însă doar de noi. Perspectivele se schimbă pe măsură ce urcăm și coborâm. Stă în puterea noastră să deschidem ochii, urechile și inima, să înțelegem, să asumăm, să învățăm și să acționăm.

articolul precedent
De vorba cu Mihai Constantinescu: muzică, emoție și Enescu, antidot sau prizonier al nationalismului
articolul următor
Viața în ciuda morții

You may also like

Scandalul Victor Costache, studiu de caz

1 februarie 2020

Regina Elisabeta si Palatul Buckingham: un model de...

19 ianuarie 2020

De vorba cu Mihai Constantinescu: muzică, emoție și...

3 martie 2019

De vorba cu Mihai Constantinescu: cum alegem concertele...

2 martie 2019

Carti, mistere, libertate

5 ianuarie 2019

Despre Trump, frica si corectitudine politica

10 noiembrie 2016

Reinventarea tarii fara de proiect

20 septembrie 2016

Merci, Madame!

15 august 2016

De ce nu am votat tactic la locale

5 iunie 2016

Parada intrebarilor

1 decembrie 2015

6 comentarii

Avatar
Dorin Ciobîcă 5 mai 2019 - 7:20

Toanta Statului: “Aceste legi sunt pentru oameni și pentru că sunt un bun român. Iar un bun român ține cu România și vrea stabilitate în țară. Și cred că demisia unui guvern care a făcut pentru români trebuie să continue să meargă pe aceeași linie”
Chestie la care mașina de criptat "Enigma" a zis: "Să-mi bag antena, eu mă predau!"

Răspunde
Avatar
Delia 5 mai 2019 - 8:19

😀

Răspunde
Avatar
Unknown 5 mai 2019 - 11:13

Fără supărare, dar nu mai articulați prefixul PRIM din prim-ministru. Se articulează/este variabil doar substantivul, prefixul rămînînd invariabil: prim-ministrul, prim-miniștrii, prim-ministrului, prim-miniștrilor etc.

Răspunde
Avatar
Oana Marinescu - Perspective 5 mai 2019 - 11:26

Mulțumesc. Am verificat si aveti dreptate. Am corectat.

Răspunde
Avatar
Unknown 5 mai 2019 - 11:27

This comment has been removed by a blog administrator.

Răspunde
Avatar
Unknown 7 mai 2019 - 22:04

Veorico,la traforaj nu iti poate explica nici macar taranul de la Gratia sau vecina de bloc carmen dan de la Videle ce se intampla la Sibiu,crede-ma…

Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Despre mine și acest blog

Oana Marinescu

Acest blog mă reprezintă pe mine ca OM. Nu spune totul despre mine; dar împărtășește din istoria mea, din valorile mele, din experiențele mele, într-un cuvânt, din PERSPECTIVELE mele de viață.

Să ținem legătura

Facebook Instagram Linkedin Email

 photo quote_zps253c745c.png

 
 photo oma_zps2eb5b236.png

Lecții învățate

  • Empatia bate rusa

    26 ianuarie 2020
  • Trucul lui Patrick

    17 februarie 2019
  • Carti, mistere, libertate

    5 ianuarie 2019
  • Buila si culorile din noi

    30 octombrie 2016
  • Toni Erdmann si sensul plin de ras al vietii

    15 octombrie 2016

Categorii

  • Actualitate
  • Călătorii
  • Cronici
  • Lecții învățate
  • Reziliență

Etichete

#Colectiv; The day we give in is the day we die; Actualitate; Libertate #MăguraZimbrilor #PutereaRelațiilor; Esther Perel; sex; emancipare sexuală; Actualitate; Libertate autoritarism Buila copii Cozia Delta Dunării drepturi Durere educație copii educație sexuală Femei Festivalul Enescu frica la copii George Enescu Gura Portiței identitate națională iertare Iezer-Păpușa Iubire leadership leadership feminin Libertate Manaslu Marea Neagră Mihai Constantinescu mindfulness Munte Munții Țarcului Nepal parenting pozitiv Piatra Craiului proiect de țară părinți Reprezentative reziliență; tumoră Singurătate stereotipuri sălbăticie Teatrul de Comedie; Lecturi trasee Carpați Trucul lui Patrick valori Zimbri
  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Email

@2019 - Oana Marinescu


Înapoi la începutul paginii
Site-ul nostru utilizează cookie-uri pentru a-ți îmbunătăți experiența și pentru a-ți afișa conținut și anunțuri relevante atunci când navighezi pe web. Continuând să navighezi pe site accepți că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Află mai mult
Privacy & Cookies Policy