L-am auzit adesea pe coregraful Gigi Căciuleanu vorbind despre ”nebunia” lui cu nebunii de la curțile regale – bufonii. Prima întâlnire cu ”bufonul” în viziunea celebrului coregraf a fost curând după preluarea comunicării spectacolelor semnate de Gigi Căciuleanu, la OMA Vision. Era undeva prin iarnă, iar artistul abia începuse să lucreze pentru ”Folia, Shakespeare & Co”. Proiectul se afla într-o fază incipientă – mai mult idee, decât spectacol.
L-am ascultat în primul rând ca om de comunicare, care trebuie să identifice un concept adecvat pentru promovarea spectacolului și a unui turneu național și internațional. Trebuia să văd riscuri și oportunități. Aveam nevoie să înțeleg viziunea lui și să fac conexiuni cu spațiul public și mediatic.
În ciuda vigilenței rațiunii, ca într-un dans plin de farmec, umor, căldură, ironie și auto-ironie, m-am lăsat condusă în povestea lui Gigi Căciuleanu. O poveste care face parte din viața și din cariera sa profesională. Pentru că Gigi Căciuleanu a fost fascinat de bufoni de la primul său rol pe scenă, dar bufonul reprezentat în ”Folia, Shakespeare & Co” a fost sintetizat în ani de muncă, de creație, de distilare a unor trăiri puternice și de citire într-o grilă proprie, ”nebunească”, a unor artiști, precum Shakespeare și Caragiale.
Povestea spusă de Gigi Căciuleanu prin vorbe spumoase și cu gesturi ample – omul acesta parcă nu se oprește niciodată din dans! – chiar a stat la baza promovării spectacolului, gestionate minunat de colega mea Ana-Maria Onisei.
Colegele mele, Ana-Maria Onisei și Andra Țărnea, după conferința de presă de prezentare a spectacolului (Foto: Oana Marinescu) |
Dar dacă un act de comunicare explică și promovează, un act artistic incită și revelează, iar amândouă atrag, fiecare în felul său.
În ciuda tuturor ”dezvăluirilor” prin actul de comunicare, operate chiar de noi în campania de promovare, am rămas încă de la prima convorbire cu Gigi Căciuleanu agățată în lumea artistului, misterioasă și incitantă, datorită unei singure întrebări, formulate în cuvintele lui: ”Ce secret se ascunde într-un bufon al Regelui?”.
Conferința de presă. O sală plină de ziariști, artiști și iubitori de dans. (Foto: Un prieten anonim:) ) |
Dacă credeți cumva că Gigi Căciuleanu a și răspuns la întrebare în timpul discuției noastre, vă înșelați. De vorbit, a vorbit. Dar cu totul altceva: a argumentat căutarea răspunsului, a misterului interior acestui individ, cu un rol atât de aparte în societatea unei curți regale; a dat indicii; a pus întrebări suplimentare, retorice în bună măsură. Și da, din nou, m-am lăsat condusă de artist, intrând în acest labirint plin de unghiuri și de perspective, fără să am nici cea mai vagă idee despre calea de ieșire. Dar nici nu m-a deranjat. Farmecul dansului, probabil.
Aproape trei luni mai târziu, pe 23 aprilie 2014, am fost la avanpremiera ”Folia, Shakespeare & Co”. Am intrat în sală cu o emoție reală – emoția profesionistului, că doar era și spectacolul meu. Dar am ieșit cu o altă emoție la fel de reală, dar mult mai puternică, mai adâncă – emoția omului liber să iubească.
Am trăit timp de o oră și jumătate folia lui Gigi Căciuleanu: o folie nu ca manifestare proscrisă a întunecimii umane, cum prea ușor ne gândim când e vorba de cuvântul ”nebunie”, ci ca expresie a libertății și a iubirii.
Folia nu are limite. Ea poate fi oriunde pe glob – de aici si meridianele pe care dansează folii lui Gigi Căciuleanu (Foto: Ciprian Zincă) |
Cum pot oare niște oameni pe o scenă să se miște uneori nebunește, alteori cu o grație tulburătoare, iar rezultatul să fie că tu, ca spectator, îți lași sufletul să se ducă și el pe aceeași scenă, sub reflectoare și să intre în coregrafie: adică să simtă libertate și iubire?
Cum pot oare doi bufoni – Rasmina Calbajos și Lari Giorgescu – să dea viață tumultului cald al unei mari iubiri, într-un dans al dragostei uluitor de frumos și de bogat? De ce oare, am simțit că, pentru mine, a fost chiar cel mai frumos dans de iubire văzut până acum?
Cel mai frumos dans al iubirii: când iubiții sunt nebun de liberi. Rasmina Calbajos si Lari Giorgescu (Foto: Ciprian Zincă) |
Nu am să dau răspunsuri tehnice, raționale, explicative la aceste întrebări, pentru că nu scriu ca să promovez spectacolul și nici ca să-i fac o cronică. Doar împărtășesc o experiență.
Iar această experiență este că am ieșit din sala de spectacol simțind cât de nebuni putem părea cu toții în ochii noștri și ai celorlalți atunci când suntem liberi și iubim, sau liberi să iubim. Când ne mișcăm așa, poate haotic și de neînțeles pentru ceilalți, pentru convenții, pentru așteptări, pentru planuri și planificări, dar atât de limpede și de coerent pentru o lume interioară liberă și plină de iubire.
Așadar, la întrebarea ”Ce secret ascunde un bufon?”, Gigi Căciuleanu răspunde prinzându-ne pe toți în dansul foliei: Libertate și Iubire!
APLAUZE (Foto: Ciprian Zincă) |
***
PS 1: Spectacolul ”Folia, Shakespeare & Co” de Gigi Căciuleanu poate fi văzut la Teatrul Metropolis, iar biletele pot fi cumpărate online. Dacă obținem finanțare, ducem folia libertății și a iubirii, în mixul Shakespeare-Caragiale-Dans, și în țară și peste hotare!
PS 2: Să mai spun încă o dată că încerc mereu să aleg proiecte pe care să le iubesc și de aici îmi vine libertatea mea profesională? Da, când am ieșit de la spectacol am avut certitudinea finală că am ales bine! Iar bucuria a fost ca o folie!!!
Folia din culise: cu Valerian Mareș, președintele Fundației Art Production, producătorul spectacolului. (Foto: Ciprian Zincă) |